Undergang


Undergang

Undergang

 

“Undergangstemaet formidles på glimrende vis af bogens grumme forside.

15 meget forskellige og absolut læseværdige noveller om apokalypsen, der for yndere af denne undergenre er en sand lækkerbisken.”
Dansk Bibliotek Center

“Resultatet strækker sig fra himmel til helvede: Et par bundskrabere er sprogligt ubehjælpsomme og enten kedsommeligt forudsigelige eller decideret pointeløse, størstedelen af bidragene ligger i et antageligt midterfelt, der lykkeligvis ofte er præget af fantasirigdom, og så er der stjernerne:

HELT velvalgt blev Mikkel Harris Carlsens novelle ’La Gioconda ved tidernes ende’ kåret som vindernovelle. Stilsikkert skriver Carlsen sig ind under huden i en kvalmende fortælling om kunst, selvbedrag, moralfordærvelse og død for den nys fraskilte kunsthistoriker Zukowski, der stående foran maleriet ’Mona Lisa’ på Louvre bogstavelig talt oplever verden krakelere og gå under. Carlsens novelle er et strålende eksempel på, at den fantastiske genrelitteratur, når den er bedst, kan ryste læseren og på litterær vis behandle de mest substansfyldte og eksistentielle emner.

I Amdi Silvestris ’Den allersidste dans’ danser syv par i hver sin beskyttende boble, mens jordkloden går under af solstorme. Men boble efter boble brister. Silvestri skriver særegent poetisk og uden slinger i valsen, om man så må sige, og får midt i al gruen skabt en smuk hyldest til menneskeheden og mangfoldigheden. Den vildeste idé står dog debutanten Paul Calderara Eskekilde for. I hans novelle ’Mui Ne’ dukker en dag en kilometerhøj kæmpe af ukendt materiale op i Vietnam. Kæmpen sætter sig på stranden ubevægeligt med lukkede øjne i ni år, mens videnskaben forgæves forsøger at forstå fænomenet, og menneskeheden går i først mental opløsning over det uforklarlige, siden fysisk, da kæmpen endelig rører på sig. Novellens struktur og sprog kunne have haft gavn af en redaktionel opstramning, men point for at konkretisere en idé om det irrationelle som apokalyptisk trussel for sindet.” Tre hjerter.
Politiken

“Generelt synes jeg, at de er velskrevne og spændende tænkt, og det er også dejligt forfriskende, at der er flere nye navne blandt bidragsyderne, blandt andet en debutant på 70 år! Der var dog også enkelte noveller, som ikke sagde mig så meget, eksempelvis ’Lys, levende og langt væk’, som bestemt er velskrevet, men hvor jeg simpelthen ikke forstår historien.

Udover de femten noveller indeholder samlingen også et kort forord, hvor redaktøren fortæller om konkurrencen samt et interessant essay til slut om de apokalyptiske genrer. Desuden er der en kort introduktion til forfatterne sidst i bogen. Alt i alt en spændende og velredigeret antologi, som kan læses af alle og ikke kun genre-entusiaster.”
Litteratursiden

“Det er alle noveller af meget god kvalitet. Teknisk set. Forfatterne er alle meget stilsikre og velformulerede og bogen er godt gennemredigeret.

Jeg må dog blankt erkende at nogle af novellerne gik hen over hovedet på mig. Jeg syntes ikke at de helt gav mening, og virkede ikke realistiske på mig (paradoksalt nok, emnet taget i betragtning).
Flere af dem foregik også postapokalyptisk, hvor jeg måske havde forventet flere apokalyptiske, altså at de foregik mens himlen faldt ned.

Alt i alt er “Undergang” en samling af velskrevne noveller, der på meget forskellig vis giver et bud på hvordan en postapokalyptisk verden kunne se ud.”
Eibes bogblog

“Det er generelt sjovt og spændende at læse de mange takes på dommedag. Novellerne er vidt forskellige og har en høj standard.

Jeg læste bogen med en nærmest akademisk interesse, men enhver interessant kan være sikker på god underholdning.
Det er en bred fortolkning på et stort emne og der er meget variation i de inkluderede noveller.”
Trauma Magazine

“Det er meget forskellige bud på dommedagsfortællinger, der er samlet i antologien. Der er de der fortæller om tiden op til undergangen, de der finder sted under, og endeligt dem der fortæller om hvordan tiden er efter verden er gået under. Det der ligger i apokalyptiske fortællinger, er nemlig ikke nødvendigvis at verden går endegyldigt under, men nærmere at det er samfundet og verden som vi kender den, der går under. Mange fortællinger er derfor mere post­apokalytiske, da fortællingen om hvordan de overlevende klarer sig ofte er mere interessant at udforske for forfattere end det at fortælle en historie der ender med et stort brag og verdens undergang.”
Himmelskibet

“Jordens undergang et af de temaer, jeg virkelig godt kan lide at beskæftige mig med, og denne antologi har givet nogle spændende historier og har bidraget til mine forestillinger om den dag det hele er slut. De femten noveller spænder vidt og bredt, alligevel synes visse temaer at være gennemgående: Klimaforandringerne, meteoer/solstorme og den raskt voksende teknologi.
Jeg gik ind til samlingen med en forhåbning om at læse noget nyt, men samtidig forventede jeg nok ikke det helt store. De kreative sjæle der står bag novellerne i Undergang tog virkelig røven på mig.

Min personlige favorit er Nikolaj Johansens novelle Døde mænd. Det er en novelle der med lyrisk overlegenhed viser hvordan tingene skal gøres. Jeg elskede den her novelle. Johansen har tydeligt gjort brug af sin erfaring inden for Poetry Slam, da han skrev sin fortælling. Den undergang vi møder i Døde Mænd forårsages af teknologien, og hele fortællingen er skrevet i så tårnhøjt et tempo, at jeg sad tilbage med følelsen af dårligt nok at have bladret en eneste side.”
Sort tale, blog

 

Find forhandler af paperback Find forhandler af e-bog

 
Undergang af Inge Pernille, Maria Kjær-Madsen, Gudrun Østergaard, Paul Calderara Eskekilde, Manfred Christiansen, Jakob Krogsøe, Martin Wangsgaard Jürgensen, Mikkel Harris Carlsen, Rasmus Wichmann, Jeppe Bisbjerg, Merete Richter, Nikolaj Johansen, Kasper Grandetoft, Michael Toubro, Martin Paludan og A.Silvestri
Udgivet 15. august 2014
Paperback og e-bog
338 sider

 

Bagsidetekst

Slutningen.

En dag går jorden under. Historien slutter. Tæppefald. Men hvordan? Går vi under sammen med den, eller går den under sammen med os? Hvordan klarer de få overlevere sig i en ny verden, hvor menneskeheden er et afsluttet kapitel?

Her er der ikke nogen, der i sidste øjeblik redder dagen. Her rammer kometen, mens ingen kan standse pandemien, et sted hvor solstorme raser, og atommissiler hviner over himlen.

“Undergang” indeholder 15 noveller om apokalypsen, skrevet af både debutanter og erfarne forfattere, foruden en afsluttende tekst om dommedagskulturhistorie.