Begyndelser


Begyndelser

Begyndelser

 

“Til de nysgerrige, der gerne vil være på forkant med hvad de kommende år vil bringe, rent litterært.

11 forfattere skriver her om begyndelser på rigtig mange måder. De fleste er korte, skarpe og absolut læseværdige, men meget meget forskellige, på trods af det fælles tema.

En meget fin lille samling, der absolut er værd at bruge tid på. Det bliver spændende at se, hvem af de her præsenterede forfattere, vi kommer til at se i romanform – eller som selvstændig novellesamling – flere af dem kan sagtens bære det.”
Dansk Bibliotek Center

“Temaet er Begyndelser. Alle novellerne handler om begyndelser, både gode og dårlige af slagsen og om dem der aldrig blev af. Jeg synes det er virkeligt fascinerende med alle disse forskellige tolkninger af hvad en begyndelse kan være og hvilke konsekvenser det har. I de fleste af disse noveller står begyndelsen for noget godt, en vigtig beslutning som man bliver nødt til at tage selv, uden hjælp udefra.

Det er meget svært at fortælle om en novelle uden at afsløre hele handlingen. Så det vil jeg ikke forsøge mig på. Men jeg kan sige, at de her noveller, de rørte mig virkelig. Jeg kunne mærke dem, forstod 100% hvad forfatteren ville komme frem til. De havde ikke noget gemt budskab, det var ikke nødvendigt at gemme det. Det var så tydeligt.

Jeg vil virkelig anbefale den her bog! Den er let at læse og det tager heller ikke lang tid, men det gør den ikke dårligere på nogen måde!

4 af 5 stjerner!”
boggnasker.dk

“Antologien Begyndelser lægger stærkt ud med et skærende billede af den ravage, som kærlighed kan skabe når den udløser jalousi mellem to søstre. Camilla Wandahl er god til at tegne med uhyggelig nærhed, hvor tæt mørket ligger på begæret.
Christine Bojsen Træden er en talentfuld og medrivende forfatter med evne for at kombinere det hverdagsagtige med en original indfaldsvinkel. Man får lyst til at spise hele æsken af hendes Gajoler. Hvem har ikke stået i kø og faldet i staver på et tidspunkt, blidt hængende mellem fortid og nutid. Jeg glæder mig til at læse mere fra hendes hånd.

I et land som Danmark, der har så højt et selvmords ratio; A. Silvestris ”Je Ne Sois Quoi” er en interessant drejning på emnet. Jeg nød Charlot Roslevs ”Fange på fortet”; måske fordi, at når de fleste skriver om psykiske lidelser så plejer det at ende dårligt, eller det kræver et lang og pinsomt forløb. Det er forfriskende at huske at selv de meste langt ude situationer kan pludseligt ændre sig.

Der er meget dybde i Heidi Fjelstrup Jensens ”Jeg åbnede min mund for at lukke hans”. Hun er god til at beskrive den afstand, der eksisterer mellem folk og hvor svært det er for de fleste at række ud og give bare et lille smil eller hilsen. Det er egentligt ikke så meget der skal til for at få et menneske til at føle sig en del af menneskeheden, men vi står tit tilbage uden at tilkendegive det mindste tegn på vores menneskelige tilstedeværelse.

”This is now” er garanteret mottoet for mange der har oplevet noget ”earth shattering” smertefuldt, ligesom personligheden i Maria Kjær-Madsen historie, hvad jeg håber, vil blive til en novelle en dag. Zakiya Ajmi beskriver det smertefulde forhold mellem en mors forventninger til hendes datter og datterens forventninger til livet. Det koster altid at gå ens egen vej, men det er tit det eneste rigtig i sidste ende.

Jeg kan kun opfordre til at læse antologien og ønsker at de spirende forfattere bliver ved med at skrive og får en succesrig fremtid.”
Anna Lia Bright, Wonderful Copenhagen

“Fra starten af bliver du draget af novellerne, der på sin egen fascinerende måde beskriver hvordan noget begynder, hvor andet slutter. Der kommer mange forskellige temaer på bordet, men min helt klare favorit er ”Je Ne Sois Quoi” af A. Silvestri. Her er temaet selvmord, og hvilke konsekvenser det muligvis kan have.
Du tænker dybere over hver enkelt novelle, og dertil får du et indblik og forståelse for, at hvert øjeblik er en ny begyndelse for dig og din omverden. Forlaget Valeta bringer disse 11 noveller sammen på en fornem måde. Ved hver novelle får du en ny indsigt i hvordan noget starter og slutter.
Der er mange gode eksempler på hvordan denne bog giver stof til eftertanke. Vi ønsker os alle en masse ting – men tænker vi egentlig over hvilke konsekvenser det har for os – disse ønsker? Bogen her giver dig en forsmag og nogle mulige senarier på hvilken virkning vores sind, tanker og handling har for ikke kun os selv, men også omverden. Hvad skal der ske, før en person med tvangstanker slipper tankerne og kommer videre? Hvad sker der, når ens forældre konstant påvirker deres børn til at tro, og gøre som dem? Har vi forståelse for hvad vi i virkeligheden ønsker os – og er vi villige til at ofre for at få dette ønske opfyldt?
Jeg giver Begyndelser fire ud af fem stjerner. Bogen prøver at perspektivere hverdagen med dens rutinemæssige gang, med de store beslutninger det er at begynde på en ny vej i livet. Bogen får dig til at stoppe op, og tænke en ekstra gang over hvor du er i dit liv. Mit største kritikpunkt, er at novellerne ikke altid er skrevet på en måde, hvorpå du som læser helt forstå hvad der sker for hovedpersonen før til slut – hvilket for andre selvfølgelig er et stort plus.
Bogen med dens 128 sider er hurtig at læse, og er du til små fortællinger, der prøver at sætte din hverdag i relief til dine rutiner, ønsker for fremtiden og din omverden – så kan jeg kun anbefale at anskaffe denne første bog fra Forlaget Valeta.”
Daniel Fagerlund Larsen

“Gennemtænkt og velkomponeret fra ende til anden med en spændende variation over et allestedsnærværende, interessant og til enhver tid relevant tema. Så kortfattet kan bogens umiddelbare indtryk sammenfattes.

Samlet klæder de 11 noveller hinanden. De er alle korte og klare i deres form og budskab, hvilket giver antologien en befriende lethed og spændstighed. Temaet bliver på intet tidspunkt slidt op. Tværtimod overraskes man som læser gang på gang over den forskellighed og bredde, temaet her bliver serveret med – ofte med overraskende pointer og med en til tider bagvedliggende humoristisk tone. Og som læser mere end fornemmer man, at forfatterne med hver deres personlige indfaldsvinkel har gjort sig tanker og formentlig følt på egen krop, hvad de her har på hjerte. Netop fortællelysten skinner igennem fra novelle til novelle og gør dem hver især læseværdige.

Det er 11 mere eller mindre kendte forfattere, hvis historier her bliver præsenteret. Nogle af de 11 noveller er bedre fortalt end andre, og nogle står absolut bedre og strammere i sproget end andre. På samme måde træder nogle stærkere frem end andre og printer sig dermed bedre i hukommelsen end andre. Men ingen af novellerne falder på nogen måde uden for. Samtlige 11 forfattere forholder sig tæt til temaet og formår at føre læseren ind i et univers, der gang på gang synes nyt og anderledes og ud fra hver sit ståsted drejer rundt om det, som det hele handler om ’begyndelser’.

Der tegner sig i antologien et mønster eller en form for kronologi, hvor slutningen eller enden på en hændelse, en periode, en livsfase, en oplevelse, en erfaring, en historie, en fantasi – eller noget helt tredje – er begyndelsen på noget nyt – eller selve ’begyndelsen’. De stærkeste indtryk hos mig efterlader novellerne ’Gajoler’ af Christine Bojsen Træden om krop og bryster, ’Je Ne Sais Quoi’ af A. Silvestri om sorg og forløsning, ’Fangen på fortet’ af Charlot Roslev om fobi og ensomhed, og ’Jeg åbnede min mund for at lukke hans’ af Heidi Fjelstrup Jensen om mangel på åbenhed. Værd at fremhæve er også ’Bobbys spring’ af Margit Abrahamsen om at have nået til et punkt, hvor man må videre.

Disse fem noveller står stærkt både sprogligt og fortællermæssigt, men dybest set er det forkert at fremhæve blot en håndfuld af de 11 noveller, for med så forskelligartet og personligt et afsæt, de hver især har, vil de tilsammen uvilkårligt ramme bredt i marken. Det er fordelen ved en god novellesamling. Godt begyndt Valeta!”
Conny-Louise Pedersen

“”Begyndelser – en antologi” er 11 små dejlige genkendelige hverdagshistorier, som får én til at tænke over, at livet en cirkel af
begyndelser, slutninger og heldigvis begyndelser igen. Skønt at kunne identificerer sig med disse helt almindelige men samtidig skæve og finurlige personligheder/skæbner og stadig føle, at man er helt “normal”.”
Susan Broe Hansen

“”Begyndelsen” på min interesse for novellernes kunst – en antologi til personer som sjældent har stoppet op ved bogreolens novelleudgivelser, fordi man var usikker på om dette var en genre med dybde og noget på hjertet. Jeg vil varmt anbefale at man begynder her…
11 noveller om livet tæt på. Som læser identificerer man sig eller man stiller sig undrende overfor om det virkelig er sådan livet er hos personen ved siden af. Man prøver at forstå deres historie, og ønsker at blive klogere på sin egen.
Efter at have lagt bogen fra mig står tre af novellerne særlig stærkt i min hukommelse; Historien om Eva og hendes 21 borde. Historien om familien, hvis mor forsøger at genvinde mandens kærlighed via silikonens effekter. Og historien om den hjemløse mands forsøgt på at komme i kontakt med togets passagere. Tre særlig gode noveller som, jeg oplever, vil fortælle at vi som mennesker indeholder mange lag og mest af alt higer efter andres anerkendelse og accept, men i bund og grund ofte føler at vi har svært ved at “slå til”.
Jeg synes det er tankevækkende læsning til de dunkle vinteraftener og antologien får mine varmeste anbefalinger med på vejen.”
Kristina Jensen

“Al begyndelse er svær, siger man ofte. Hermed også sagt, at tingene skulle blive lettere med tiden. Eller hvad?
I “Begyndelser – en antologi” – 11 smukke, foruroligende, spændende, uhyggelige og frem for alt velskrevne noveller – stilles der spørgsmålstegn herved. Begyndelse kan være ligeså svær som afslutning, og begyndelse kan være svær lige indtil det, der begyndte, afsluttes. Hvis det afsluttes.
At miste den eneste ene kan være begyndelsen på et liv, som netop sluttede ved tabet af den eneste ene. For hvordan kommer man videre efter at have set sin mand og sit barn blive dræbt i en ulykke? Kan livet overhovedet ‘begynde’ herefter? Maria Kjær-Madsens ‘This is Now’ giver dig ikke svaret. Du får i Charlot Roslevs ‘Fangen på Fortet’ heller ikke svar på, hvordan – og om – livet kan begynde på ny efter et seksuelt overgreb. Men du får to ufiltrerede fortællinger, som ikke uden videre giver slip på dit indre blik, men som lagres i dit sind og hjerte og gør indtryk længe efter, at du har lagt bogen fra dig.
Det gælder alle noveller i ‘Begyndelser’, at de, på trods af den sparsomme plads de hver i sær optager, ikke lader dig være i fred, men tager dig med rundt i genkendelige og uigenkendelige verdener og gennem liv og død.
I Camilla Wandahls ‘Søster’ kondenseres fortiden i et par intense og suspensefulde timer i et sommerhus, hvor to søstre forsøger at finde hinanden igen efter et sønderknusende tillidsbrud. I ‘Je Ne Sais Quoi’ befinder vi os pludselig i en verden beboet af genfærd, der som hverdagens dødsengle har ansvaret for at ende andre menneskers liv. Det er nemlig bestemt ikke op til dig selv, hvornår dit liv skal slutte, og fratager du dødsenglene deres dont, ender du iblandt dem. Christian Reslow trækker os i ‘Firmus Anima’ ubarmhjertigt ned i en verden med heksedoktorer så magtfulde, at de kan få dit højeste ønske til at gå i opfyldelse – uanset om du er villig til at betale prisen. Christine Bojsen Træden fortæller mere tragikomisk om, hvor svært det som 9-årig kan være at være i sin egen krop, når ens forældre forsøger at gøre deres kærlighed større med silikone, og når man egentlig bare synes, at gajoler bør være noget, man spiser, hvis man har kriller i halsen, og er disse fysiske ændringer begyndelsen på noget nyt og bedre? Eller bliver tingene værre, når først de er begyndt?
‘Begyndelser’ beskæftiger sig med ændringer, som vi lever med eller dør af. Ændringer, der logisk set burde omfatte begyndelser og afslutninger. Men med sine mangfoldige fortællerstemmer og verdener synes ‘Begyndelser’ med sine 11 skarpe og absolut læseværdige noveller at punktere denne forventede cyklus med begyndelser og afslutninger, for som Heidi Fjelstrup Jensen spørger i ‘Jeg åbnede min mund for at lukke hans’ er nogle begyndelser måske kun afslutninger. Eller måske er livet én lang begyndelse, som ikke bliver lettere med tiden?”
Kristina Rohde

 

Find forhandler af e-bog Find e-bogen i iBookstore

 
Begyndelser af Camilla Wandahl, Christine Bojsen Træden, A. Silvestri, Heidi Fjelstrup, Cecilie Lindeskov, Charlot Roslev, Christian Reslow, Margit Abrahamsen, Maria Kjær-Madsen, Nicole Boyle Rødtnes og Zakiya Ajmi.
Udgivet 30. august 2009
Paperback og e-bog
128 sider

 

Bagsidetekst

Hvad gør man når man brænder sort inderst inde?
Kan man lappe en familie sammen med silikone?
Vil døden være en slutning eller en ny begyndelse?
Motion forlænger livet – eller gør det?
Hvad skal Eva med to værelser og 21 borde?
Er det farligt at få sit inderste ønske opfyldt?
Fremmer dialog virkelig forståelse?
Hvorfor tager Bobby springet?
Undslipper man sin fortid hvis man løber hurtigt nok?
Kan man gemme sig bag dalende snefnug?
Hvad gør man som fanget mellem forventninger og drøm?

11 fascinerende noveller over det evigtgyldige tema begyndelse.
Kort sagt godt og ondt fra begyndelse, til begyndelse, til begyndelse…